De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

187 incidenten voor het Maritiem Reddings - en Coördinatie Centrum in 2008

In 2008 heeft het Maritieme Reddings en Coördinatie Centrum (MRCC) in Oostende heeft 187 incidenten behandeld. Daarbij werd een twintigtal personen gered en werden bijna veertig personen geëvacueerd. De meeste evacuaties waren van medische aard. Het aantal incidenten voor de Belgische kust ligt lager dan in 2007. Toen waren er 205 tussenkomsten.
Het MRCC in Oostende komt tussen bij alle calamiteiten op zee. Het gaat onder meer om aanvaringen, olielozingen of drenkelingen. Het centrum neemt ook de taak van coördinator voor het rampenplan van de Noordzee op zich.

MRCC Oostende

De meeste incidenten betroffen schepen en bootjes met motorpech. Dat waren er in 2008 meer dan zeventig. In de meeste gevallen werd een schip ter plaatse gestuurd voor bijstand of om het bootje op sleeptouw te nemen. Zes vissersvaartuigen of baggerschepen meldden munitie in hun netten of zuigarm. Vijf keer sloeg een schip op drift. Er waren twee aanvaringen en één schip meldde het verlies van enkele containers.

Met de hulp van onder meer de Seaking-helikopter van de Luchtmacht werden negentien personen van een schip gehaald en voor gespecialiseerde medische hulp naar een ziekenhuis gebracht. Het ging om gewonde of zieke bemanningsleden.
Het MRCC moest ook zeven keer hulp uitsturen voor een zeilcatamaran in nood, acht keer voor problemen met rubberboten, elf keer voor zeilers in nood en elf keer voor baders die te diep of op een onbewaakte plaats in zee gingen. Bij één interventie in april moesten tegelijk vijf zwemmers worden opgepikt.

Op 9 mei werden alle hulpdiensten 's middags gealarmeerd door een grappenmaker; er bleek geen bader in nood. Op 20 juli was dat niet het geval, toen een plezierjacht water maakte. De Seaking uit Koksijde kon de vier opvarenden van boord halen voor het schip zonk. De grootste evacuatieactie met hulp van de Seaking vond plaats op 25 juni. Toen werden in een storm zestien personen van het schip "Thornton 1" gehaald dat door zijn ankers ging ter hoogte van de Thorntonbank.


contact:
Eva Descamps
Scheepvaartbegeleiding
Maritiem Plein 3
8400 Oostende
www.scheepvaartbegeleiding.be