De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

De zee begint bij jezelf

Iedereen heeft ze wel al op straat of in de berm zien liggen: mondmaskers. Die belanden via de wind, beekjes en rivieren al snel in zee. Daar kunnen ze 450 jaar aanwezig blijven. Bovendien vormen ze een gevaar voor dieren die de maskers als voedsel aanzien of erin verstrikt geraken. Onze kustwachtpartner Dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid doet daarom opnieuw een oproep: verlies je mondmasker niet, waar je ook bent!

De mondmaskers komen nog eens bij de gemiddeld 8 miljoen ton plastic afval dat onze oceaan jaarlijks vervuilt. Het kan tot 450 jaar duren vooraleer ze afbreken in het milieu, en dan nog verdwijnen de kleine plastic fragmenten nooit helemaal.
Mondmaskers lijken onder water te drijven zoals kwallen, waardoor ze als voedsel worden aanzien door zeedieren. Hun maag is hiermee meteen gevuld, zonder enige voedingswaarde. Daardoor vertonen ze uitputtingsverschijnselen. Dieren kunnen er ook in verstrikt geraken. Uiteindelijk kunnen microdeeltjes van mondmaskers op ons bord terechtkomen.

dezeebegintbijjezelf.be