De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Extra windmolens in Noordzee

Op 20 april 2018 keurde de ministerraad het voorontwerp van het nieuwe marien ruimtelijk plan (MRP) goed. Het huidige marien ruimtelijk plan werd aangenomen in 2014 en loopt voor een periode van 6 jaar. Tegen 2020 moet er dus een nieuw marien ruimtelijk plan zijn dat het ruimtegebruik in ons deel van de Noordzee plant tot 2026. Daarvoor is al een voorontwerp gemaakt. 

In dat plan wordt een extra zone voorzien van 221 vierkante kilometer voor windmolens, een verdubbeling van de groene stroomcapaciteit dus. De zone komt diep in zee, tegen de Franse Noordzee, op zo’n 35 à 40 kilometer van de kust.

Vandaag zijn in het Belgische gedeelte van de Noordzee al vier windparken operationeel: C-Power, Belwind, Northwind en Nobelwind. Het vijfde park, Rentel, opent binnenkort en het zesde, Norther is in aanbouw. Tegen 2020 zullen nog eens drie extra windparken worden gebouwd, goed voor in totaal 2,2 gigawatt, het equivalent stroom dat een kerncentrale opwekt. De windmolenparken in de nieuwe zone zullen gebouwd worden tussen 2020 en 2030. Tegen 2030 moeten onze windmolens in de Noordzee maar liefst 4 gigawatt groene stroom opwekken.