De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Indrukwekkende Noctiluca (Zeevonk) bloei op de Noordzee

Het voorbije weekend kwam bij de Kustwachtcentrale (via het Maritiem Reddings - en Coördinatie Centrum, MRCC) de melding binnen dat een zeiler een ‘oranje vlek met dode vogels’ had gespot. Dat was ter hoogte van de Buitenratel zandbank. Verschillende van onze kustwachtpartners, de Scheepvaartpolitie, Defensie en de Beheerseenheid Mathematisch Model van de Noordzee (BMM) namen polshoogte en zagen opvallende oranje vlekken en slierten.
Na controle door verschillende diensten werd duidelijk dat het om een ongeziene bloei van de ééncellige planktonsoort ‘Zeevonk’ ging. Het warme en rustige weer van de voorbije dagen is wellicht een belangrijke verklarende factor. De massa is aan het rotten, wat mogelijk tot zuurstoftekort en vissterfte kan leiden. Modelsimulaties geven aan dat resten ervan deze week op de Belgische stranden zouden kunnen aanspoelen.

Zeker is dit niet. Maar als het gebeurt, zal het eerder verspreid gebeuren omdat het om levende organismen gaat en de wind van richting kan veranderen. We hebben geen weet van opvallende schuimvorming zoals dit voorjaar het geval was met de algenbloei (van Phaeocystis) en het tragische ongeval in Scheveningen waarbij vijf surfers gestorven zijn. Het gaat nu om totaal andere planktonsoorten.
Behalve enige geurhinder van rottende Noctiluca zien we dan ook geen echt risico voor badgasten of voor brandingssporten. Het gaat dus om een onschadelijke soort, die vanzelf zal verdwijnen.

Meer weten? naturalsciences.be