De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Informatiemoment over de munitiedumpplaats “Paardenmarkt”

Zedelgem, 19 mei 2025 – In het kader van het Bijzonder Nood- en Interventieplan (BNIP) vond een informatiemoment plaats over de munitiedumpplaats “Paardenmarkt”, de pentagonale zone gelegen voor de kust van Knokke-Heist. De bijeenkomst bracht experten, beleidsmakers en veiligheidsdiensten samen om de risico’s, monitoring en mogelijke maatregelen rond deze historische site te bespreken.

Panel BNIP Paardenmarkt: Anne Martens, Nele Desplenter, Tom Eerlings, Marc Delanghe,Katrien Gielen

De namiddag begon met een verwelkoming door Koen Surdiacourt, plaatsvervangend gouverneur van West-Vlaanderen. Vervolgens gaf Nele Desplenter van de dienst Marien Milieu een overzicht van het algemene kader van de Paardenmarkt en het BNIP.

De risico’s verbonden aan de site werden uitvoerig toegelicht. Tom Eerlings van Defensie sprak over het weliswaar minimaal explosiegevaar, terwijl Nele Desplenter de verspreiding van gecontamineerd sediment en de milieurisico’s toelichtte. Ludovic Lepers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) presenteerde in het Engels de modellering en grensoverschrijdende effecten. Katrien Gielen van de FOD Volksgezondheid ging in op de gezondheidsrisico’s, en Koen Parmentier van ECOCHEM besprak de staalname en analyse.

Anne Martens (dienst noodplanning) lichtte het evacuatieplan toe, gevolgd door Marc Delanghe (HVZ zone 1) over de organisatie van het interventieterrein. Saskia Vanhove (dienst noodplanning) sloot dit luik af met een presentatie over communicatie naar de bevolking.

De bijeenkomst werd afgerond met een interactieve vragenronde, gemodereerd door Maud Oeyen van de dienst Marien Milieu. Het panel bestond uit vertegenwoordigers van de betrokken diensten en instellingen.

De Paardenmarkt-site, waar sinds de Eerste Wereldoorlog munitie werd gedumpt, wordt al jaren nauwgezet gemonitord. Sinds 2018 zijn er sporen van lekkende stoffen vastgesteld, wat aanleiding gaf tot een herziening van het beheer. Het nieuwe plan van aanpak voor 2024-2028, opgesteld door de dienst Marien Milieu, stelt een geïntegreerde strategie voor die inzet op risico-identificatie, monitoring en mogelijke interventies.

Het informatiemoment onderstreepte het belang van samenwerking tussen wetenschappelijke instellingen, overheidsdiensten en veiligheidsinstanties om tot een gedragen en doeltreffend beleid te komen voor deze unieke en gevoelige locatie.