De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Nieuwe Belgica in de maak

Het Federaal Wetenschapsbeleid is de trotse eigenaar van het Belgisch oceanografisch onderzoeksschip: Research Vessel A962 Belgica of RV Belgica. Na meer dan 33 jaren op de teller, is het tijd voor vervanging. Daarom werd vorig jaar de overheidsopdracht voor de verwerving van een nieuw multidisciplinair onderzoeksschip gelanceerd. 
De opdracht werd recent gegund aan de scheepswerf Freire Shipyard. De start van de bouw is voorzien voor begin 2019 en de oplevering van het schip eind 2020. Binnenkort kan je het design- en bouwproces zelfs stap voor stap meevolgen op een speciale website.

RV Belgica wordt ter beschikking gesteld aan de Belgische wetenschappers om zeewetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Onze kustwachtpartner Operationele Directie (OD) Natuur van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) is verantwoordelijk voor het budgettair beheer van het schip, de wetenschappelijke instrumentatie en de planning van de wetenschappelijke campagnes. Een andere van onze kustwachtpartners, de Belgische Marine levert de bemanning, de operationele ondersteuning en zorgt voor een aanlegplaats in de thuishaven in Zeebrugge.

Tot tweehonderd dagen per jaar is de RV Belgica op zee en houdt toezicht op de kwaliteit van de Noordzee. Ze neemt ook deel aan fundamenteel onderzoek in de omringende zeeën en oceanen.