De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Voorontwerp Marien Ruimtelijk Plan

Op 20 april 2018 keurde de ministerraad het voorontwerp van het nieuwe marien ruimtelijk plan (MRP) goed. Het Belgische deel van de Noordzee is niet zo omvangrijk en toch vinden er heel wat activiteiten plaats, denk maar aan zeevisserij, defensie, zandwinning, scheepvaart, windturbineparken, pijpleidingen en kabels, … Het MRP moet al deze verschillende gebruiken laten samengaan zonder conflicten. 

Het huidige marien ruimtelijk plan, een echte pionier in Europa, werd aangenomen in 2014 en loopt voor een periode van 6 jaar. Tegen 2020 moet er dus een nieuw marien ruimtelijk plan zijn dat het ruimtegebruik in ons deel van de Noordzee plant tot 2026. Vorig jaar al konden alle belanghebbenden voorstellen indienen voor het nieuwe plan, en op basis daarvan is het voorontwerp er gekomen. De bevoegde overheidsinstanties, waaronder ook de kustwachtpartners, hebben hierover hun advies verleend.

Voor de definitieve goedkeuring volgt nog een brede publieksconsultatie. Die zal drie maanden lopen, van juli tot en met september. Je zal het ontwerp-MRP kunnen raadplegen via www.consult.leefmilieu.be. Op 9 juli is er ook een overlegvergadering gepland om 14u30 in Brussel, bij onze kustwachtpartner Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid.