De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Waarom er 24/7 licht brandt bij onze kustwachtpartner het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken?

Dat zijn de mannen en vrouwen van de permanentie. Het Crisiscentrum waarborgt met een team van 40 mensen een doorlopende permanentie (24u per dag, 7 dagen per week) om dringende informatie van allerlei aard te verzamelen, te analyseren en te verspreiden naar de bevoegde instanties.

Dag en nacht staan zij in contact met alle (inter)nationale partners: van gemeenten en steden, gouverneurs van de provincies en overheiddiensten tot hulpcentra, politiediensten, ambassades, buitenlandse crisiscentra en vele anderen. 
Ook in noodsituaties zijn zij het knooppunt van informatie. De permanentie tovert dan om tot een ware bijenkorf: de agenten verzamelen alle informatie over de situatie, sorteren die zodat de meest belangrijke en nuttige informatie overblijft, en sturen deze meteen door. Dat is ook het geval als het noodplan Noordzee zou afgekondigd worden. Zo helpen ze de andere kustwachtpartners door voor voldoende betrouwbare informatie te zorgen. 

Hun werk werd toegelicht in een reportage van RTBF die u hier kan herbekijken: https://www.rtbf.be/auvio/detail_questions-a-la-une?id=2325431 

Crisiscentrum Binnenlandse Zaken©ADCC