De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Pollutiebestrijdingsoefening mei 2014


Op 26 mei 14 is een pollutiebestrijdingsoefening gehouden in de buurt van het windmolenpark C-Power. Deze oefening wordt jaarlijks herhaald om de gecoördineerde inzet van dispersanten in de windmolenparken te testen en te trainen.
 

Dispersanten zijn chemische producten, met name detergenten die ingezet kunnen worden om olievervuiling op zee tegen te gaan. Door dispersanten op de olie te sproeien, lost de olievlek sneller op. Dispersanten kunnen vanuit een vliegtuig gesproeid worden, maar ook vanuit schepen. In deze oefening is het marineschip Stern ingezet om de dispersanten te verspreiden, bijgestaan door het toezichtsvliegtuig van BMM. De bemanning kreeg ook nog uitleg over de aan - en uitkleedprocedure van de veiligheidskledij en over hoe best stalen te nemen van de pollutie.

Verschillende kustwachtpartners hebben samengewerkt tijdens deze oefening: Defensie, BMM (Beheerseenheid Mathematisch Model van de Noordzee), FOD Volksgezondheid (DG Leefmilieu), Civiele Bescherming, MRCC (Maritiem Reddings - en Coördinatie Centrum) en MIK (Maritiem Informatie Kruispunt), ook de windmolenexploitant C-Power droeg zijn steentje bij. Hoewel tijdens de oefening er wat software problemen waren, kan algemeen gesteld worden dat de samenwerking vlot is verlopen.

Pollutiebestrijdingsoefening