De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Lezing Plastiekvervuiling in de Noordzee

Op 8 juni 2018 is het wereld oceanen dag. Veel reden om te feesten is er echter niet. De vervuiling heeft een alarmerend niveau bereikt. Oceanologen hebben berekend dat er zo'n 250 miljoen ton plastiek in onze oceanen ronddobbert en dat daar jaarlijks nog zo'n 8 miljoen ton bijkomt. Plastic afval dat rondslingert in oceanen doodt jaarlijks 1 miljoen zeevogels, 100.000 zoogdieren en ontelbare vissen. Het duurt bovendien jaren vooraleer de natuur plastic kan afbreken.

Hoog tijd dus voor actie! De Verenigde Naties hebben zich geëngageerd om het plastic afval tegen 2025 drastisch te verminderen en in januari lanceerde de Europese Commissie een strategie tegen plastic afval. Maar je kunt ook zelf je steentje bijdragen. Op www.milieu.belgie.be geeft onze kustwachtpartner Marien Milieu van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid je al wat tips mee.

Meer weten over plastiekvervuiling in onze zeeën? Donderdag 17 mei geeft professor Colin Janssen hierover een lezing in Brugge. Afspraak om 20u in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis. 
Daar loopt van 5 mei tot en met 16 september 2018 ook een gratis tentoonstelling over plastiekvervuiling in de Noordzee. 

www.west-vlaanderen.be/informatiecentrum