De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Overlegorgaan Kustwacht 20 juni 2014

Vrijdag 20 juni ging het tweede overlegorgaan Kustwacht van 2014 door onder voorzitterschap van gouverneur Decaluwé. Een nieuw project om de aanwezigheid van kwallen te monitoren op zee is toegelicht. Omdat men vermoedt dat de kwallenpopulatie steeds maar toeneemt, en dit een invloed kan hebben op de voedselketen en het milieu, wordt dit fenomeen wereldwijd opgevolgd. De vorige jaren is ook voor onze kust een opvallende toename van kwallen waargenomen. 


De gouverneur gaf ook meer uitleg bij zijn nieuwe taak: hij is sinds 1 juni 'ontvanger van cultureel erfgoed onder water’. Dat wil zeggen dat vondsten uit de Noordzee met een mogelijke culturele of historische waarde verplicht moeten gemeld worden aan de gouverneur. De vondsten worden opgenomen in een database en na onderzoek wordt een advies gegeven aan de minister van de Noordzee of de vondst al dan niet als cultureel erfgoed in aanmerking komt.


Tot slot konden de kustwachtpartners kennismaken met de mogelijkheden van het OSR (Operatie Snelle Redding) systeem, een soort elektronisch logboek dat wordt gebruikt bij rampen. Dit logboek wordt in real time aangevuld en de aanvullingen zijn direct zichtbaar voor alle betrokkenen bij de hulpverlening. Er wordt bekeken of dit systeem kan aangewend worden voor het Noodplan Noordzee.