De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Vondsten in zee moeten gemeld worden aan de gouverneur van West-Vlaanderen. Hoe zit dat precies?

Sinds 1 juni 2014 is de gouverneur van West-Vlaanderen ontvanger van het cultureel erfgoed onder water. Dat wil zeggen dat vondsten in het Belgische deel van de Noordzee verplicht moeten gemeld worden aan de gouverneur.


Dat kan je doen via gouverneur@west-vlaanderen.be of via het elektronisch formulier op de website www.vondsteninzee.be. Vermeld volgende gegevens: de datum en positie van de vondst,een korte beschrijving, eventueel een foto en uiteraard je eigen naam en contactgegevens.


De gouverneur neemt je vondst op in een elektronisch register dat voor iedereen toegankelijk is. Hij maakt een onderzoeksrapport en geeft advies aan de minister van de Noordzee. Die laatste beslist uiteindelijk of de vondst al of niet als cultureel erfgoed onder water wordt beschouwd. Indien nodig worden maatregelen genomen om de vondst te beschermen en ook wordt Unesco ingelicht.

Archeologische vondsten op het strand vallen echter niet onder deze regeling. Die moeten niet aan de gouverneur gemeld worden, maar wel aan het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed via het digitaal formulier op de site.


Alle informatie op www.vondsteninzee.be